W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fiński deser z suszonych śliwek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Fiński deser z suszonych śliwek

Bardzo świąteczny deser z suszonych śliwek, bitej śmietany i cynamonu. Doskonały na trawienie po świątecznym obżarstwie.

Kraj pochodzenia: Finlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) suszonych Å›liwek bez pestek
  • 100 g cukru plus 2 Å‚yżki
  • 2 laski cynamonu
  • 5 pÅ‚askich Å‚yżek gÅ‚adkiej mÄ…czki kukurydzianej
  • 300 ml zimnej kremowej Å›mietanki

Fiński deser z suszonych śliwek - Opis przyrządzania:

Wkładamy śliwki do garnka i dolewamy 6 szklanek (czyli półtora litra) zimnej wody. Zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy 100 g cukru i jedną z lasek cynamonu. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu, aż śliwki będą miękkie i zaczną się rozpadać - trudno powiedzieć, jak długo, bo to zależy od śliwek. Mączkę kukurydzianą rozrabiamy z niedużą ilością zimnej wody i dodajemy do gotujących się śliwek. Gotujemy, mieszając, przez kilka minut, aż deser zgęstnieje. Przelewamy śliwki do miseczek - najładniej wyglądają w kieliszkach na nóżce - i posypujemy powierzchnię cukrem (te 2 pozostałe łyżki). Zostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i wykładamy na wierzch śliwek. Drugą laskę cynamonu łamiemy wzdłuż na patyczki i ozdabiamy nimi deser.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Fiński deser z suszonych śliwek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Fiński deser z suszonych śliwek przepisy:

  • Åšliwki w czerwonym winie
    Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.
  • Waniliowe Å›liwki z jogurtem
    Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.
  • Domowe lody z suszonymi Å›liwkami i armaniakiem Domowe lody z suszonymi Å›liwkami i armaniakiem
    Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.
  • Kompot wigilijny (po mojemu)
    Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
  • Sos Å›liwkowy na zimÄ™
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: