W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Flan grzybowy z ziołami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Flan grzybowy z ziołami

Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) pieczarek
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • masło do smarowania

Flan grzybowy z ziołami - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczarki pozbawiamy nóżek i ewentualnie zdejmujemy skórkę z kapeluszy. Grzybki kroimy w cienkie plasterki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, czyli 5 minut. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy pieczarki, aż puszczą wodę. Na sporym ogniu odparowujemy, po czym smażymy pieczarki jeszcze chwilę, aż zaczną się złocić. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Natkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do jajek. Pieczarki też dodajemy do jajek, wszystko starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. 4 małe naczynka żaroodporne (jednoporcjowe, o średnicy około 12 cm i głębokości 4-5 cm) smarujemy masłem. Foremki napełniamy masą jajeczno-pieczarkową. Foremki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała mniej więcej do połowy foremek. Wszystko razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy mniej więcej 20 minut - trzeba sprawdzić, flan ma być ścięty, ale nie powinien się przyrumienić. Flany podajemy na gorąco lub ciepło, z zieloną sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Flan grzybowy z ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Flan grzybowy z ziołami przepisy:

  • Francuski flan z prawdziwków
    Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.
  • Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim
    Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
  • Parmezanowy flan
    Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: