W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Francuska sałatka z ogórków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Francuska sałatka z ogórków

Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ogórki sałatkowe (średniej wielkości)
  • mała czerwona cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • łyżka ostrej gładkiej musztardy z Dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek

Francuska sałatka z ogórków - Opis przyrządzania:

Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy pestki. Miąższ ogórków kroimy w zgrabne plasterki (a właściwie półplasterki), nie bardzo cienkie. Solimy i odstawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie krążki.
Z natki i bazylii obrywamy listki, płuczemy je, osuszamy i drobno siekamy.
Robimy sos: mieszamy musztardę z octem, dodajemy sporą szczyptę cukru, sól i pieprz. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i ukręcamy na gładki sos.
Ogórki osączamy z płynu, który się wydzielił, mieszamy z cebulą, ziołami i sosem.
Starannie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Podajemy na zimno, do pasztetu albo żółtego sera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Francuska sałatka z ogórków: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Francuska sałatka z ogórków przepisy:

  • Ogórki duszone z papryką
    Kolorowa słodko-kwaśna jarzynka - doskonała z jajkami w koszulkach lub jako dodatek do białego mięsa z grilla.
  • Chłodnik z awokado i ogórka
    Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.
  • Befsztyki z sosem musztardowym
    "Męskie" danie. Frytki są tu idealnie na miejscu, choć i piure nieźle się nada (pysznie miesza się z sosem). Jeszcze jakaś sałata - na przykład z młodych listków szpinaku...
  • Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni
    Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (*!*3290*!*), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).
  • Klasyczna sałatka jarzynowa Klasyczna sałatka jarzynowa
    Prawdziwa sałatka jarzynowa, którą zresztą zawdzięczamy kulinarnym wpływom rosyjskim. Bardzo rzadko jadam coś z majonezem, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej sałatki - doskonale pasuje do wszelkich śledzi. W przepisie mówię o gotowaniu włoszczyzny specjalnie do tego celu - w praktyce w czasie rozmaitych świąt mamy sporo ugotowanych warzywek, a to z wywaru na barszcz, to z okazji gotowania odświętnego rosołu... I właśnie tak powinniśmy je zużyć.


Podziel się linkiem:




Komentarze: