W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gorąca biała czekolada z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Gorąca biała czekolada z imbirem

Gorąca biała czekolada z imbirem

Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g korzenia świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 szklanek mleka
  • 100 g bardzo dobrej białej czekolady
  • odrobina mielonego cynamonu

Gorąca biała czekolada z imbirem - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy ze skórki i siekamy (nie musi być bardzo drobno).
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy imbir i cukier i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, po czym zwiększamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie się złocić.
Do rondla wlewamy mleko i dodajemy czekoladę połamaną w kawałki. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, niemal do wrzenia. Mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła.
Teraz przelewamy napój przez gęste sitko do drugiego rondelka i miksujemy ręcznym blenderem, przechylając rondel na boki, żeby powstało jak najwięcej piany.
Nalewamy czekoladę do kubków lub filiżanek, sprawiedliwie rozdzielając pianę.
Oprószamy każdą porcję mielonym cynamonem i natychmiast podajemy.
Jeśli komuś za mało cukru, to niech sobie dosłodzi!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gorąca biała czekolada z imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Gorąca biała czekolada z imbirem przepisy:

  • Krem czekoladowy do tortów
    Ciemny, nie przesłodzony krem do tortów na bazie gorzkiej czekolady. Świetny do przekładania warstw tortu orzechowego i biszkoptowego.
  • Żurawiny z gruszką
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Orzechowe czekoladki
    Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.
  • Korzenna czekolada na gorąco
    Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.


Podziel się linkiem:




Komentarze: