Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Granita kawowa z likierem (lub bez) - Opis przyrzÄ…dzania:
Na maÅ‚ym ogniu rozpuszczamy w rondelku cukier ze 150 ml wody. Dorzucamy kardamon lub cynamon i skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…, gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez godzinÄ™. Wyrzucamy przyprawy. KawÄ™ mieszamy z syropem i oziÄ™biamy. Wlewamy do pÅ‚askiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone krysztaÅ‚y, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinÄ™ do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy jÄ… teraz zupeÅ‚nie i trzymamy w zamrażarce, aż bÄ™dzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitÄ™ z zamrażalnika i ostrÄ… Å‚yżkÄ… „strugamy” jÄ… do kieliszków do martini. GranitÄ™ polewamy Å‚yżkÄ… kawowego likieru (Kahlua lub Tia Maria) lub koniaku. Nie jest to jednak konieczne. Możemy też poÅ‚ożyć na wierzch Å‚yżkÄ™ bitej Å›mietany (wersja capuccino).
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Granita kawowa z likierem (lub bez): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna