W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granita z arbuza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Granita z arbuza

Deser - lub aperitif - na tropikalną pogodę. Arbuzową granitę wzmacniamy niedużą ilością czystej wódki, dzięki czemu ma nie tylko procenty, ale i lepszą konsystencję.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g miąższu arbuza (czyli okoÅ‚o kilogramowy kawaÅ‚ek ze skórkÄ…)
  • 2 Å‚yżeczki soku z limetki
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru
  • 60 ml (1/4 szklanki) wódki

Granita z arbuza - Opis przyrzÄ…dzania:

Arbuz kroimy w kawałki, usuwając po drodze pestki. Wkładamy miąższ do malaksera i dodajemy sok z limetki oraz cukier. Miksujemy na gładkie piure, po czym przecieramy przez gęste, plastikowe sitko. Dolewamy wódkę i próbujemy - jeśli arbuz nie był zbyt słodki, dodajemy jeszcze trochę cukru. Nawet jeśli nas kusi, nie dodajemy więcej alkoholu - nie ze względów zdrowotnych, ale granita nie będzie chciała w odpowiedni sposób zamarznąć. Wlewamy piure do płaskiego plastikowego pojemnika i wsadzamy do zamrażalnika. Po godzinie sprawdzamy - jeśli granita zaczęła zamarzać od brzegów, zdrapujemy ją widelcem, mieszamy z częścią niezamrożoną, rozgniatając widelcem. Wkłądamy granitę z powrotem do zamrażalnika. Zdrapywanie, mieszanie i rozgniatanie powtarzamy co pół godziny, aż granita zamarznie, tworząc małe, równej wielkości kryształki. Podajemy albo od razu, albo zostawiamy w zamrażalniku i skrobiemy widelcem do kieliszków tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granita z arbuza: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: