Deser - lub aperitif - na tropikalną pogodę. Arbuzową granitę wzmacniamy niedużą ilością czystej wódki, dzięki czemu ma nie tylko procenty, ale i lepszą konsystencję.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Granita z arbuza - Opis przyrzÄ…dzania:
Arbuz kroimy w kawałki, usuwając po drodze pestki. Wkładamy miąższ do malaksera i dodajemy sok z limetki oraz cukier. Miksujemy na gładkie piure, po czym przecieramy przez gęste, plastikowe sitko. Dolewamy wódkę i próbujemy - jeśli arbuz nie był zbyt słodki, dodajemy jeszcze trochę cukru. Nawet jeśli nas kusi, nie dodajemy więcej alkoholu - nie ze względów zdrowotnych, ale granita nie będzie chciała w odpowiedni sposób zamarznąć. Wlewamy piure do płaskiego plastikowego pojemnika i wsadzamy do zamrażalnika. Po godzinie sprawdzamy - jeśli granita zaczęła zamarzać od brzegów, zdrapujemy ją widelcem, mieszamy z częścią niezamrożoną, rozgniatając widelcem. Wkłądamy granitę z powrotem do zamrażalnika. Zdrapywanie, mieszanie i rozgniatanie powtarzamy co pół godziny, aż granita zamarznie, tworząc małe, równej wielkości kryształki. Podajemy albo od razu, albo zostawiamy w zamrażalniku i skrobiemy widelcem do kieliszków tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Granita z arbuza: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska