Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gruszki w musztardowym syropie - Opis przyrzÄ…dzania:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do sporego garnka wlewamy sok gruszkowy i ocet, dodajemy cukier. Stawiamy garnek na małym ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucamy 2 garści gruszkowych kostek, gotujemy 2 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Do syropu wrzucamy resztę gruszek i gotujemy na małym ogniu 3 kwadranse do godziny. Gruszki powinny się rozgotować, a syrop zgęstnieć. Gorczycę w proszku i kilka łyżek syropu rozrabiamy w kubeczku na gładką masę. Dodajemy do garnka. Wrzucamy także odłożone kostki gruszek i starannie mieszamy. Gotujemy dalsze 15 minut. Gorące gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki odwracamy, wycieramy i nalepiamy naklejki. Gruszki podajemy do gotowanych mięs (bollito misto) lub rozmaitych serów.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gruszki w musztardowym syropie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |