Grzanki z kremowym sosem i soczyste kawałki pstrąga - znakomita i delikatna przekąska do kieliszka białego wina.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grzanki z pstrÄ…giem - Opis przyrzÄ…dzania:
Głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy wodę na głębokość 5 cm. Wrzucamy listek laurowy i kilka ziaren pieprzu, wlewamy łyżeczkę octu. Zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy pstrąga i czekamy, aż woda znów się zagotuje. Wówczas zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 10 minut. W tym czasie mieszamy majonez z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Koperek płuczemy i osuszamy. Odkładamy kilka listków do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Wyciągamy pstrąga z wody, studzimy i dzielimy na kawałki. Z chleba robimy w tosterze grzanki. Każdą grzankę smarujemy sosem koperkowym, a na wierzch kładziemy kawałki pstrąga. Ozdabiamy listkami koperku i natychmiast podajemy - z kieliszkiem białego wina...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Grzanki z pstrągiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska