W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka z paprykowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka z paprykowym sosem

Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 grzanek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 jajek
  • cebulka dymka
  • 2 czerwone pieczone papryki (najlepiej piquillo)
  • pół zielonej papryki
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • bagietka
  • 8-10 filecików anchois

Jajka z paprykowym sosem - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut), zalewamy zimną wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skorupek. Jedno jajko bardzo drobno siekamy. Cebulkę dymkę myjemy i bardzo drobno siekamy. Paprykę piquillo wyjmujemy ze słoika, osączamy i drobniutko siekamy. Jeśli nie mamy piquillo, obieramy czerwoną pieczoną paprykę ze skórki i drobno siekamy. Zieloną paprykę pozbawiamy nasion, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Siekane jajko i wszystkie warzywa mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ocet winny i tyle oliwy, żeby sos miał gęstą konsystencję i dał się położyć na grzankach. Pozostałe jajka kroimy w cienkie plasterki. Z bagietki kroimy po skosie 8-10 kromek o grubości 1,5 cm. Przypiekamy kromki na złoto albo w tosterze, albo w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na każdej grzance kładziemy łyżkę sosu. Na sosie kładziemy kilka plasterków jajka na twardo, zaś na jajkach - filecik anchois. Podajemy w miarę szybko, żeby grzanki nie rozmiękły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Jajka z paprykowym sosem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Jajka z paprykowym sosem przepisy:

  • Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos
    Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.
  • Wiedeński twarożek a la Sacher
    Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
  • Domowy sos "Tysiąc wysp"
    Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.
  • Pieczone papryki z kaparami
    Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
  • Mężowska sałatka z jajek
    Ulubiona sałatka mojego Męża - jest szczęśliwie tak prosta, że może ją sobie przyrządzić sam, jeśli tylko jej zapragnie (a zła żona nie zrobi).




Podziel się linkiem:


Komentarze: