Doskonały owocowy deser na upalne popołudnie. Owoce kombinujemy ze sobą w różnych zestawach: dobrze sprawdza się na przykład rabarbar z truskawkami, maliny z jagodami i jeżynami (wersja leśna) albo wiśnie z wielokolorowymi porzeczkami. Genialnym zestawem są też dojrzałe brzoskwinie z malinami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jogurtowy krem z owocami - Opis przyrzÄ…dzania:
Owoce przebieramy, te, które trzeba wypestkować – wypestkowujemy, zaÅ› te, które sÄ… duże – kroimy na mniejsze kawaÅ‚ki. WkÅ‚adamy owoce do garnka, dosypujemy cukier i stawiamy na maÅ‚ym ogniu na 3 do 5 minut, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci, a owoce puszczÄ… sok. JeÅ›li chodzi o zestaw brzoskwiniowo-malinowy, to podgrzewamy tylko brzoskwinie, a maliny dodajemy do nich dopiero, gdy te pierwsze wystygnÄ…, żeby siÄ™ nie rozpaćkaÅ‚y. Owoców w garnku nie mieszamy, tylko przesuwamy po dnie kilka razy drewnianÄ… Å‚yżkÄ… - inaczej rozgotujÄ… siÄ™ na paćkÄ™, a nie o to chodzi. PrzekÅ‚adamy owoce na głęboki półmisek (ten, w którym chcemy deser podać na stół) i zostawiamy do zupeÅ‚nego wystygniÄ™cia. Teraz ubijamy Å›mietankÄ™ na sztywno Mieszamy jÄ… z jogurtem. MiksturÄ™ Å›mietanowo-jogurtowÄ… rozkÅ‚adamy równomiernie na owocach tak, by pokryÅ‚a je zupeÅ‚nie i siÄ™gaÅ‚a do brzegów naczynia. WygÅ‚adzamy powierzchniÄ™, przykrywamy foliÄ… plastikowÄ… i wstawiamy półmisek do lodówki na co najmniej dwie godziny. Teraz krem możemy posypać miaÅ‚kim ciemnobrÄ…zowym cukrem (muscovado) i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po tym czasie cukier rozpuÅ›ci siÄ™ w kaÅ‚użę pysznego ciemnobrÄ…zowego sosu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Jogurtowy krem z owocami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska