W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem

Lekka, ale treściwa kanapka z piersią kurczaka. Doskonała na zrelaksowaną kolację przed telewizorem lub jako lunch, zabrany do pracy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g dobrego
  • gęstego majonezu
  • cytryna
  • bochenek żytniego chleba
  • rukiew wodna
  • kawałek świeżego ogórka

Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem - Opis przyrządzania:

Pierś z kurczaka obieramy z tłuszczu i chrząstek, płuczemy i osuszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy, czy kurczak jest w środku usmażony - jeśli nie, smażymy jeszcze chwilę. Usmażone mięso wyjmujemy i sudzimy. Ostudzoną pierś rozdzielamy - najlepiej palcami - na włókna. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej i łyżkę soku z cytryny. Dobrze mieszamy. Z bochenka świeżego żytniego chleba tniemy 8 kromek. 4 z nich smarujemy cytrynowym majonezem. Na każdej posmarowanej kromce kładziemy po kilka gałązek rukwi wodnej i kilka cienkich plasterków ogórka. Na warzywach kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi kromkami chleba.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kanapka z kurczakiem i cytrynowym majonezem przepisy:

  • Bagietki z grillowanym kurczakiem
    Obiadowa kanapka z ciepłym kurczakiem we włoskim stylu.
  • Zdrowa kanapka z kurczakiem
    Świeża w smaku kanapka z gotowaną na parze piersią kurczaka. Lekka kolacja lub lunch do pracy (wówczas przykrywamy kanapkę jeszcze jedną, posmarowaną serkiem kromką chleba). Sok pomidorowy do popijania i mamy plusik u każdego dietetyka.
  • Kurczak z parmezanem, a cukinia z cytryną
    Po prostu lekkie, nowoczesne danie na obiad czy kolację. Z gatunku "mała rzecz, a cieszy".
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Canja - portugalska zupa z ryżem
    Solidna zupa z ryżem i ziemniakami - podajemy ją zaraz po ugotowaniu, bo inaczej bardzo zgęstnieje (ryż i ziemniaczki wchłoną cały płyn).




Podziel się linkiem:


Komentarze: