Znakomity przepis nieocenionej Claudii Roden. Tę sałatkę podajemy na przystawkę wraz z innymi środkowowschodnimi pastami i sałatkami, z dodatkiem arabskiego chleba.
Kraj pochodzenia: Kraje Åšrodkowego Wschodu
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Karczochy z kiszonÄ… cytrynÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Karczochy starannie odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie. Osączamy i osuszamy ściereczką, po czym kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptÄ… soli.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cytrynę szybko płuczemy i kroimy w kostkę (jeśli była kupiona lub kiszona w domu w tradycyjny sposób, usuwamy środek i używamy wyłącznie skórkę).
Mieszamy razem karczochy, czosnek, koperek, cytrynę i 4-5 łyżek oliwy, po czym doprawiamy wszystko spora dozą świeżo zmielonego pieprzu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Karczochy z kiszoną cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna