W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kartofelki z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kartofelki z czosnkiem

Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg małych kształtnych ziemniaków
  • główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • listek laurowy
  • oliwa z oliwek

Kartofelki z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy w czystej ściereczce. Główkę czosnku obieramy z białych, pergaminowych łusek i dzielimy na ząbki - z ząbków nie zdejmujemy skórki. Rozmaryn myjemy i osuszamy. W sporym, ciężkim garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy, mieszając, na sporym ogniu, aż zaczną się rumienić (jakieś 10 minut). Zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy ząbki czosnku, rozmaryn i listek laurowy. Garnek przykrywamy i dusimy kartofelki przez 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minut doprawiamy ziemniaki solą (najlepiej grubą) i pieprzem, mieszamy i dusimy dalej. Podajemy prosto z garnka, do właściwie każdego mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kartofelki z czosnkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kartofelki z czosnkiem przepisy:

  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Krem z ziemniaków z orzechami
  • Toskańska fasolowa na szybko
    Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: