W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)

Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: Kimchi), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.

Kraj pochodzenia: Korea

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekiÅ„skiej
  • 3 Å‚yżki grubej soli
  • 6 dużych zÄ…bków czosnku
  • Å‚yżka ziaren sezamu
  • 2-3 Å‚yżki ostrej pasty paprykowej (najlepiej koreaÅ„skiej - oczywiÅ›cie)
  • Å‚yżka oleju sezamowego

Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty) - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Kroimy liście w kawałki - tradycyjnie nie są to paski - i płuczemy na sicie. Starannie osączamy, wkładamy do dużej miski i mieszamy z solą. Obciążamy - na przykład talerzykiem i słojem z wodą - i odstawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż będzie złoty. Zsypujemy z patelni i studzimy.
Po 3 godzinach kapustę przepłukujemy na sicie zimną wodą i osuszamy.
Mieszamy kapustę z czosnkiem i sezamem. Dodajemy pastę paprykową - udało mi się ją ostatnio dostać w Warszawie, ale może być też łatwiej dostępna tajska lub sambal oelek, używałam też... kalabryjskich ostrych papryczek - i olej sezamowy.
Starannie wszystko mieszamy, przykrywamy (ta masa czosnku!) i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Uwaga - sałatka jest bardzo ostra!!! (ale bardzo pyszna...)

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty) przepisy:

  • Kimchi Kimchi
    Będę to dzisiaj robić - dam znać, jak mi poszło. Uczciwie przyznaję - ten przepis na klasyczną kiszoną koreańską kapustę pochodzi z książki "Quick and Easy Korean Cooking" Cecilii Hae-Jin Lee, ale czyż dużo wiemy o kuchni koreańskiej? Nie mam autentycznego proszku chilli, a do koreańskiego sklepu dziś nie pojadę, bo sypie śnieg. Zastąpię go jakimś innym, trudno. Większy problem widzę w tym, że chyba nie mam takiej dużej miski...
  • Kimchi z brukselki z rzodkwiÄ… Kimchi z brukselki z rzodkwiÄ…
    Skończyło mi się domowe kimchi, a to z czerwonej kapusty dopiero wstawiłam (a fermentuje długo). Kapusty pekińskiej w domu nie było, biała rzodkiew znalazła się tylko jedna, za to wpadła mi w ręce torba z brukselką, wołającą o moją uwagę (zewnętrzna listki zaczęły już żółknąć). Brukselka to w końcu kapusta, czyż nie, i tak powstało właśnie brukselkowe kimchi. Teraz będę już kupować małe belgijskie kapustki specjalnie w tym celu! PS. Do robienia kimchi zazwyczaj używam przepisu pana Davida Changa z książki "Momofuku", acz z pewnymi modyfikacjami.
  • Moja ukochana surówka z kapustki Moja ukochana surówka z kapustki
    Niezaprzeczalnie moja ulubiona forma pobierania witamin z roślin kapustnych - pierwszy raz świadomie jadłam tę surówkę w Austrii, potem dopiero spostrzegłam, że pojawia się w każdym niemal zestawie surówek w Najukochańszej Ojczyźnie. Konieczna jest do niej młoda kapusta, ta jaskrawozielona. W Belgii przez niemal cały rok można kupić kapustę "spiczastą", że się tak wyrażę - wiecznie zieloną, bardzo podobną do naszej młodej. Jest w tej surówce doskonała.
  • Zdrowa saÅ‚atka z kurczakiem
    Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.
  • Marynata z czerwonej kapusty
    Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: