W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczna sałatka ze szpinaku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Klasyczna sałatka ze szpinaku

Prosty, wspaniały przepis na zimową sałatę. Podajemy ją natychmiast po przygotowaniu, bo najmilsze jest w niej połączenie zimnego i ciepłego.

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) małych listków młodego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ząbek czosnku
  • 250 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 50 g parmezanu w kawałku

Klasyczna sałatka ze szpinaku - Opis przyrządzania:

Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i równie starannie osączamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Oliwę ukręcamy z octem winnym i czosnkiem, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Boczek kroimy w kawałki. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy boczek i smażymy, aż będzie rumiany i chrupki. W międzyczasie strugamy cienkie płatki z kawałka parmezanu - najlepiej nożykiem do obierania warzyw. W dużej misce mieszamy szpinak z sosem. Wkładamy boczek prosto z patelni, wlewamy też tłuszcz, który się wytopił (chyba, że było go bardzo dużo, to nie cały, a trochę), szybko mieszamy. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Klasyczna sałatka ze szpinaku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Klasyczna sałatka ze szpinaku przepisy:

  • Tarta z szynką i świeżym szpinakiem
    Przyjemna, solidna, ale nie ciężka, kolacyjna tarta ze świeżym szpinakiem, który właśnie jest nowalijką!
  • Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!
  • Tarta ze świeżym szpinakiem
    Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Sałatka ze szpinaku z bekonem
    Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.




Podziel się linkiem:


Komentarze: