W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczne daiquiri

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Klasyczne daiquiri

Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • lód
  • 45 ml białego rumu
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 ml likieru Cointreau
  • 15 ml syropu cukrowego
  • kawałek skórki z limetki

Klasyczne daiquiri - Opis przyrządzania:

Do shakera wsypujemy szklankę kostek lodu. Wlewamy biały rum, sok z cytryny, Cointreau i syrop cukrowy. Shaker zamykamy i energicznie wstrząsamy przez kilkanaście sekund. Wlewamy przez sitko do kieliszka do Martini. Podajemy natychmiast, z paskiem skórki z limetki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Klasyczne daiquiri: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Klasyczne daiquiri przepisy:

  • Rafa koralowa
    Koktajl ten nazwę swoją zawdzięcza barwie - płytkiego, ciepłego morza.
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Kamikadze
    Nazwa mówi sama za siebie...
  • Ropuszka
    Niezbyt mocny koktajl o mile cytrusowych nutach. Pochodzenie nazwy owiane jest (dla mnie przynajmniej) tajemnicą.
  • Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato)
    Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...




Podziel się linkiem:


Komentarze: