W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kompot surowy z pomarańczy i jabłek

Deser

Kompot surowy z pomarańczy i jabłek

Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 soczyste pomarańcze
  • 2 zielone jabłka
  • 100 g cukru
  • cytryna

Kompot surowy z pomarańczy i jabłek - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo. Owoce kroimy horyzontalnie w plastry, a potem każdy plaster na 4 części. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. W szklanej misce układamy warstwę pomarańczy, posypujemy cukrem, potem warstwę jabłek, posypujemy cukrem i tak dalej, aż ułożymy wszystkie owoce. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok. Polewamy nim sałatkę, po czym miskę przykrywamy. Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Cukier powinien się rozpuścić, a owoce puścić sok. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kompot surowy z pomarańczy i jabłek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: