W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki rybne z Islandii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Kotleciki rybne z Islandii

Sztandarowe danie Islandii, popularne jak wyspa długa, szeroka i bezdrzewna. Jak większość dań skandynawskich - proste, bezpretensjonalne i szlachetnie czyste w smaku.

Kraj pochodzenia: Islandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g filetów z białej ryby (bez skóry)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła

Kotleciki rybne z Islandii - Opis przyrządzania:

Rybę szybko płuczemy i osuszamy, kroimy w kawałki i wkładamy do malaksera.
Cebule obieramy i grubo siekamy. Dokładamy do ryby i miksujemy na gładką masę.
Do masy rybno-cebulowej dodajemy jajka, mąkę zwykłą i ziemniaczaną i tyle mleka, żeby powstała dość zwarta masa, którą da się formować w kotleciki. Mieszamy wszystko starannie, dodając sól i pieprz do smaku.
Połowę masła kładziemy na patelni i stawiamy na ogniu.
Dwiema łyżkami formujemy z masy rybnej podługowate, kształtne klopsiki i kładziemy je na gorące masło. Smażymy kotleciki na ciemnozłoto ze wszystkich stron, po czym zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2-3 łyżki wody i przykrywamy. Dusi,y kotleciki przez 5 minut.
W tym czasie na małej patelence podgrzewamy resztę masła, aż osiągnie złoty kolor.
Gotowe kotlety przekładamy na ogrzany półmisek i polewamy gorącym masłem - jeśli ktoś trzyma ścisłą dietę, oczywiście pomija ten krok...
Kotleciki podajemy z piure ziemniaczanym, ćwiartkami cytryny do wyciskania i jakąś sałatą - bardzo dobrze pasuje nasza swojska kiszona kapusta, skropiona odrobiną oleju i lekko przysłodzona.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Kotleciki rybne z Islandii: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kotleciki rybne z Islandii przepisy:

  • Kotleciki z jajek
    Jedno z moich naprawdę ulubionych dań - kotleciki z jajek na twardo, z młodymi ziemniakami, sosem koperkowym i sałatą z rzodkiewką to dla mnie perfekcyjnie wiosenny obiad.
  • Kotleciki mielone z kurczaka
    Delikatne kotleciki z kurzej piersi są znakomite z ziemniacznym piure lub kluskami śląskimi i jakąś delikatną jarzynką - np. glazurowaną marchewką.
  • Burger z kręgu kultury indyjskiej
    I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
  • Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji)
    Ach, kotleciki jagnięce! Moje ulubione danie! Soczyste, nieduże kawałeczki mięsa z kostką grillujemy na różowo (naprawdę - jeśli lubimy jedynie mięso porządnie wypieczone, nie warto się brać za to danie...), po czym podajemy z pachnącym ziołowym sosem. Do tego doskonale pasują *!*2262*!*.


Podziel się linkiem:




Komentarze: