W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym

Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety odkrojone ze schabu (powinny mieć grubość 2 cm)
  • mÄ…ka
  • masÅ‚o
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • 1/2 szklanki soku pomaraÅ„czowego
  • musztarda z Dijon
  • Å›wieży rozmaryn
  • brÄ…zowy cukier

Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym - Opis przyrządzania:

Mięso posypujemy solą i pieprzem w rozsądnych ilościach. Obtaczamy w mące tak, by pokryła mięso cienką warstwą. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Smażymy kotlety na dużym ogniu 3 minuty z jednej strony, po czym mięso przewracamy, zmniejszamy trochę ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso zrumieni się z drugiej strony i nie będzie w środku surowe. Odkładamy kotlety do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły, kiedy będziemy robić sos. Na patelnię (z tłuszczem po smażeniu) wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy sporą łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę siekanego świeżego rozmarynu i łyżkę brązowego cukru. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się rozpuści. Kotlety przekładamy na talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: