W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki w mleku kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Krewetki w mleku kokosowym

Szybkie danie z krewetek w łagodnym sosie kokosowym. Podajemy z ryżem jaśminowym, oczywiście.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg surowych krewetek
  • 2 szalotki
  • kawaÅ‚ek korzenia imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 3 cm
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 150 ml wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 150 ml kremowej Å›mietanki
  • szklanka (250 ml) mleka kokosowego
  • kilka gaÅ‚Ä…zek Å›wieżej kolendry

Krewetki w mleku kokosowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Krewetki płuczemy i obieramy ze skorupek - skorupki wraz z główkami zachowujemy. Ostrym nożykiem przecinamy grzbiety krewetek i usuwamy czarną "żyłkę". Szalotki obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy główki i skorupki krewetek i smażymy, nadal mieszając, kolejne 3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty, po czym dolewamy śmietankę. Solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy przez 5 minut, po czym przelewamy wywar przez sitko, dobrze odciskając. Skorupki wyrzucamy. Wywar wlewamy do rondla, dodajemy imbir, krewetki i mleko kokosowe. Stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze minutę, po czym przekładamy na półmisek i posypujemy umytymi listkami kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki w mleku kokosowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krewetki w mleku kokosowym przepisy:

  • Bisque z krewetek
    Nie ma nic lepszego na początek eleganckiego obiadu, niż klasyczna zupa typu bisque. Intensywny aromat owoców morza jest wyjątkowy apetyczny i - jakby to określić - szlachetny. Nastraja pozytywnie do dalszej części posiłku. Bisque z krewetek jest zupą bardziej ekonomiczną, niż bisque z kraba czy homara, ale absolutnie wartą wypróbowania. Polecam serdecznie!
  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Ostra zupa rybna z boczniakami
    Ostro-kwaśna zupa z tajskimi przyprawami, o świeżym smaku imbiru i limetki.
  • Zupa kokosowa z kurczakiem
    Pachnąca zupa z mlekiem kokosowym i wyraźnym aromatem świeżego imbiru.
  • Warzywa w sosie kokosowym
    Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: