Przepyszna kukurydza z ostrą papryką i kwaśną śmietaną. W przepisie pieczemy ją na grillu, dzięki czemu niektóre ziarna miło się przyrumieniają, ale jeśli akurat nie mamy ochoty na rozpalanie węgla, możemy kolby zwyczajnie ugotować, a potem podać z meksykańskimi dodatkami.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kukurydza w kolbach po meksykańsku - Opis przyrządzania:
Rozpalamy grill, z węglami umieszczonymi po jednej stronie.
Odginamy liście na kolbach kukurydzy, usuwamy jedwabiste "włosy", po czym z powrotem nakładamy liście tak, by przykryć ziarna. Do czasu, gdy grill będzie gotowy, wkładamy kolby do miski z zimną wodą.
Mieszamy razem ostrą paprykę, pieprz i pół łyżeczki soli.
Kiedy ogień się wypali, a węgle pokryją się szarym nalotem, odcedzamy kukurydze i kładziemy kolby na grillowej kratce nad tą częścią grilla, gdzie nie ma węgli. Przykrywamy pokrywą, w której ustawiamy wentyl na 1/4 otworu.
Pieczemy kukurydzę przez kwadrans, raz obracając.
Upieczone kolby pozbawiamy liści, smarujemy każdą łyżką śmietany i oprószamy paprykową mieszanką.
Podajemy natychmiast, z ćwiartkami limetki do wyciskania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kukurydza w kolbach po meksykańsku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna