W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kukurydza w kolbach po meksykańsku

Małe danie

Kukurydza w kolbach po meksykańsku

Kukurydza w kolbach po meksykańsku

Przepyszna kukurydza z ostrą papryką i kwaśną śmietaną. W przepisie pieczemy ją na grillu, dzięki czemu niektóre ziarna miło się przyrumieniają, ale jeśli akurat nie mamy ochoty na rozpalanie węgla, możemy kolby zwyczajnie ugotować, a potem podać z meksykańskimi dodatkami.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki dobrej kwaśnej śmietany
  • ćwiartki limetki do podania

Kukurydza w kolbach po meksykańsku - Opis przyrządzania:

Rozpalamy grill, z węglami umieszczonymi po jednej stronie.
Odginamy liście na kolbach kukurydzy, usuwamy jedwabiste "włosy", po czym z powrotem nakładamy liście tak, by przykryć ziarna. Do czasu, gdy grill będzie gotowy, wkładamy kolby do miski z zimną wodą.
Mieszamy razem ostrą paprykę, pieprz i pół łyżeczki soli.
Kiedy ogień się wypali, a węgle pokryją się szarym nalotem, odcedzamy kukurydze i kładziemy kolby na grillowej kratce nad tą częścią grilla, gdzie nie ma węgli. Przykrywamy pokrywą, w której ustawiamy wentyl na 1/4 otworu.
Pieczemy kukurydzę przez kwadrans, raz obracając.
Upieczone kolby pozbawiamy liści, smarujemy każdą łyżką śmietany i oprószamy paprykową mieszanką.
Podajemy natychmiast, z ćwiartkami limetki do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kukurydza w kolbach po meksykańsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: