Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kulfi kardamonowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nasionka kardamonu rozkruszamy w moździerzu. Zwykłe mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kardamon. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy mleko skondensowane, dobrze mieszamy i czekamy, aż wystygnie. Zimny płyn mieszamy jeszcze raz i przelewamy do foremek, takich na 1 porcję lub do foremek na kostki lodu. Wstawiamy foremki na kilka godzin do zamrażarki, aż lody będą zupełnie zamrożone. Podajemy z owocami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kulfi kardamonowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna