W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w mleku kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w mleku kokosowym

Bardzo smaczny kurczak, o zaskakującym smaku. Być może nie każdemu odpowiada intensywnie kokosowy sos z zielonym pieprzem, ale dla mnie jest to rewelacja! Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Podajemy z ryżem jaśminowym i ćwiartkami limetek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru palmowego (startego na tarce) - ostatecznie ciemnego cukru muscovado
  • łyżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • limetka

Kurczak w mleku kokosowym - Opis przyrządzania:

Ziarna zielonego pieprzu odsączamy z zalewy i lekko rozgniatamy. Trawę cytrynową obieramy z wierzchnich liści, odcinamy twarde części, zaś białą część kroimy wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem (żeby uwolnić cytrynowy aromat). W dużym rondlu lub woku mieszamy mleko kokosowe, sos rybny, cukier palmowy (lub muscovado), zielony pieprz i trawę cytrynową. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i trzymamy melko kokosowe na granicy wrzenia. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Wkładamy do mleka kokosowego i gotujemy 20 minut, przewracając na drugą stronę po 10 minutach. Ugotowany kurczak powinien być sprężysty przy dotknięciu. Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut w spokoju. Filety kroimy skośnie w grube plastry i kładziemy na 4 talerzach. Z sosu wyjmujemy trawę cytrynową. Polewamy sosem kawałki kurczaka i podajemy z ryżem jaśminowym i ćwiartką limetki przy każdej porcji.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w mleku kokosowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak w mleku kokosowym przepisy:

  • Kurczak z krzywymi orzeszkami
    Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.
  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Kurczak Elizabeth
    Piersi z kury zapiekane w gęstym sosie ze śmietany i niebieskiego sera. Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale przepis dostałam od Amerykanki z Bostonu. Bardzo to jest dobre i nawet ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią niebieskiego sera, jedzą to danie z przyjemnością.




Podziel się linkiem:


Komentarze: