W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z groszkiem w śmietanie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z groszkiem w śmietanie

Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego Czosnkowe piure z ziemniaków i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • por
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • oliwa z oliwek
  • łyżka mąki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Kurczak z groszkiem w śmietanie - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w paski. Solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Por obieramy z wierzchnich liści, przycinamy ciemnozielone końce i korzonki. Bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Estragon myjemy, obrywamy listki i też je siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i por i smażymy, mieszając, aż zmiękną, czyli jakieś 5 minut.
Dodajemy kurczaka i estragon i smażymy, na nieco już większym ogniu, aż mięso ładnie się przyrumieni.
Wsypujemy mąkę i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając, po czym wsypujemy groszek, dolewamy wywar i zagotowujemy.
Dolewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z piure, ryżem lub makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z groszkiem w śmietanie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak z groszkiem w śmietanie przepisy:

  • Zupa z cukinii z kurczakiem
    Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Staroświecka pieczeń z sarny
    Niesłychanie proste danie, idealne wręcz dla gości, bo robi się niemal samo. Sarnina jest mięsem ciemnym, chudym i bardzo smacznym, o lekkim, nie przytłaczającym posmaku dziczyzny. Sos powstały przy duszeniu zaprawiamy mąką i - ewentualnie - śmietaną. Plastry pieczeni podajemy z kluseczkami (na przykład spaetzle), borówkami lub żurawinami i jakimś warzywnym (dynia, fasolka, kapusta) lub owocowym (gruszki w winie lub pieczone jabłka) dodatkiem. Uczta!
  • Szybki kurczak z sosem marsala
    Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!


Podziel się linkiem:




Komentarze: