W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / La tapenade - klasyczna wersja

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

La tapenade - klasyczna wersja

Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka solonych kaparów
  • 30 g filecików anchois
  • 200 g najlepszych czarnych oliwek (najlepiej prowansalskich)
  • 50 g tuńczyka w oleju
  • czosnek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

La tapenade - klasyczna wersja - Opis przyrządzania:

Kapary płuczemy starannie z soli i wkładamy do miski z zimną wodą na godzinę. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę. Odsolone kapary osuszamy. Fileciki anchois odsączamy z oleju na ręczniku papierowym Oliwki pozbawiamy pestek. Do malaksera lub blendera wrzucamy oliwki, kapary i anchois. Dodajemy tuńczyka, osączonego z oleju, mały ząbek czosnku i 2 łyżki soku z cytryny. Miksujemy na bardzo gładką masę, dodając w trakcie 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować La tapenade - klasyczna wersja: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do La tapenade - klasyczna wersja przepisy:

  • Tapenade z bakłażanem
    Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Doskonałe masło do ryby
    Smaczne masełko do każdej postaci ryby - pasuje do łososia z rusztu, gotowanej soli, grillowanych świeżych sardynek.
  • Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)
    Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!
  • Zakąska z papryki w tureckim stylu
    Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: