W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Letnia sałatka z pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Letnia sałatka z pomidorów

Doskonała sałatka z różnokolorowych pomidorów i pieczonej papryki z sosem ziołowym. Świetna jako dodatek do dań z grilla lub jako kolacyjna sałatka (z białym serem, mmm).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Pieczone papryki
  • 4 duże pomidory
  • 16 żółtych pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść listków świeżej mięty
  • biały ocet winny
  • oliwa

Letnia sałatka z pomidorów - Opis przyrządzania:

Papryki obieramy ze skórki i kroimy w paski.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy w plastry.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Wszystkie warzywa lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i mieszamy razem w ładnej salaterce.
Robimy sos: z bazylii oskubujemy listki. Zioła myjemy, osuszamy i wkładamy do mini malaksera. Dolewamy łyżkę octu winnego, dodajemy pół łyżeczki cukru i sporą szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki oliwy i miksujemy na gładki zielony sos. W czasie miksowania dolewamy kolejne 5 łyżek oliwy, a jeśli trzeba, to jeszcze ciut octu.
Sosem polewamy pomidory i mieszamy wszystko razem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Letnia sałatka z pomidorów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Letnia sałatka z pomidorów przepisy:

  • Sałatka "Gazpacho"
    Słynna hiszpańska zimna zupa w postaci zdekonstruowanej.
  • Francuska sałatka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
  • Turecka sałatka z pomidorów z papryką Turecka sałatka z pomidorów z papryką
    Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.
  • Sałatka obiadowa z tuńczykiem
    Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).
  • Jeszcze jedna zielona sałatka
    Wiosenna pyszna sałatka, podawana na ciepło. Kilka płatków świeżego parmezanu zaostrza smak.


Podziel się linkiem:




Komentarze: