W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lody kawowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Lody kawowe

Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 150 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 3 łyżki mielonej kawy
  • 100 g Golden Syrup
  • 300 ml kremowej śmietanki
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru

Lody kawowe - Opis przyrządzania:

Do rondelka wlewamy kawę, dosypujemy mieloną kawę i dodajemy Golden Syrup. Zawartość rondelka gotujemy na średnim ogniu, aż jej objętość zmniejszy się o jakieś dwie trzecie. Uwaga: nie przypalić! Dolewamy śmietankę i mleko, zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy z ognia. W sporej misce miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Wolno dolewamy miksturę kawową, cały czas mieszając. Przelewamy całość z powrotem do rondla i ostrożnie podgrzewamy przez dwie-trzy minuty, aż trochę zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia na dwie godziny, po czym chłodzimy. Wlewamy masę kawową do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie lody powinny być zamrożone na jakieś dwa centymetry od brzegu. Miksujemy całość starannie na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze dwa razy, w odstępach mniej więcej półgodzinnych – masa za każdym razem będzie gęstsza i zimniejsza, jednym słowem coraz bardziej do lodów podobna. Kiedy już nam się znudzi to wyjmowanie i miksowanie, wstawiamy miskę do zamrażalnika na tak długo, aż lody będą zupełnie zamrożone. Wyjmujemy lody z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lody kawowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lody kawowe przepisy:

  • Lody jogurtowo-pomarańczowe
    Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
  • Ciastka kawowe z orzechami
    Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.
  • Granita kawowa z likierem (lub bez)
    Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
  • Sorbet "Chilli Margarita"
    Świetny, orzeźwiający i oryginalny deser, doskonały na każdą imprezę karnawałową.




Podziel się linkiem:


Komentarze: