W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z parmezanem i ziołami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z parmezanem i ziołami

Szybki łosoś z zapieczoną ziołowo-serową "skórką". Podajemy z młodymi kartofelkami i dużą ilością sałaty.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 120 g miękiszu bułki
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 2 cytryny
  • 4 filety z łososia (każdy na jedną porcję)
  • oliwa z oliwek

Łosoś z parmezanem i ziołami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułkę miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Koperek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy - tyle, by wyszły 3 łyżki, w proporcjach dowolnych. Mieszamy razem okruszki, zioła i parmezan. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i mieszamy wszystko na gęstą pastę. Filety z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy i układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Na wierzchu rozkładamy przygotowaną pastę i przyciskamy ręką. Wstawiamy rybę do piekarnika na 10 minut - jeśli wierzch się nie przyrumienił, to na chwilę włączamy opiekacz. Drugą cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy do ryby.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z parmezanem i ziołami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Łosoś z parmezanem i ziołami przepisy:

  • Łosoś w cieście filo
    Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.
  • Łosoś z cukinią
    Cukinii z łososiem do twarzy (i vice versa).
  • Łosoś z sosem ziołowym
    Łatwa i szybka ryba z kremowo-ziołowym sosem. Tylko jedna patelnia do zmywania!
  • Łosoś z syropem klonowym
    Znakomity łosoś w wersji słodko-słonej, szalenie prosty w wykonaniu. Do ryby pasują przede wszystkim zielone warzywa - brokuły ugotowane al dente, zielona fasolka, szpinak w liściach...
  • Łosoś w sosie estragonowym
    Subtelnie anyżkowy smak świeżego estragonu doskonale pasuje do ryb, choć we Francji to zioło zazwyczaj towarzyszy kurczakowi (na przykład *!*3805*!*). Jeśli różowe filety łososia, polane kremowo-ziołowym sosem, podamy z zielonymi szparagami i groszkiem, to będziemy mieli na talerzu danie nie tylko smaczne i subtelne, ale i szczególnie wiosenne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: