Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lotta w parmezanie - Opis przyrzÄ…dzania:
Lottę obieramy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - powiedzmy po 3 na porcję. Mleko wlewamy do głębokiego talerza. Na drugim talerzu mieszamy parmezan, mąkę, tymianek i trochę soli wraz z pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy. Kawałki ryby zanurzamy najpierw w mleku, potem w parmezanie i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na dość dużym ogniu na rumiano, mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy rybę na ogrzane talerze i podajemy z ćwiartkami cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Lotta w parmezanie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska