W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lotta w parmezanie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Lotta w parmezanie

Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) filetów z lotty (żabnicy)
  • 1/2 szklanki (może trochę więcej) mleka
  • 75 g świeżo startego parmezanu
  • łyżka mąki
  • łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Lotta w parmezanie - Opis przyrządzania:

Lottę obieramy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - powiedzmy po 3 na porcję. Mleko wlewamy do głębokiego talerza. Na drugim talerzu mieszamy parmezan, mąkę, tymianek i trochę soli wraz z pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy. Kawałki ryby zanurzamy najpierw w mleku, potem w parmezanie i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na dość dużym ogniu na rumiano, mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy rybę na ogrzane talerze i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Lotta w parmezanie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lotta w parmezanie przepisy:

  • Szaszłyki z lotty (żabnicy) z papryką
    Lotta, czyli żabnica, czyli monkfish to ryba o wspaniałym, białym i zwartym mięsie, porównywanym często do homara. W tym przepisie robimy z lotty lekko przyprawione szaszłyczki i pieczemy je na grillu.
  • Lotta w sosie imbirowym
    Biała ryba w sosie pomidorowym z dużą ilością imbiru, kurkumą, kolendrą - pyszne, zwłaszcza z ryżem basmati.
  • Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois
    Luksusowa ryba, elegancka oprawa - prawdziwie "gościowe" danie dla wielbicieli ryb. Podajemy z kartofelkami (*!*2622*!*) i endywią z winegretem z octem balsamico. Uczta!
  • Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio
    Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.
  • Ryba cha ca, z Wietnamu
    Absolutnie klasyczny przepis na białą rybę marynowaną w szczodrej ilości świeżego galangalu (patrz: *!*240*!*) i turmeriku (patrz: *!*272*!*), smażoną i podawaną z masą koperku i siekanymi fistaszkami. Świeży galangal i takiż turmerik dostać można jedynie w azjatyckich marketach, ale może ktoś akurat będzie miał po drodze? W przepisie użyłam lottę (żabnicę), rybę dość luksusową - można jednak wymienić ją na halibuta lub suma, w każdym razie jakąś białą, mięsistą rybę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: