W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lukier z białkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Lukier z białkiem

Prosty lukier, którego gęstość regulujemy ilością cukru pudru - białka bywają różnej wielkości, więc jeśli lukier byłby zbyt płynny, dosypujemy trochę więcej cukru.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • surowe biaÅ‚ko
  • 250 g (ćwierć kilo) cukru pudru
  • 3 Å‚yżki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze (ewentualnie)

Lukier z białkiem - Opis przyrządzania:

Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy w misce. Ubijamy ręcznym mikserem na wysokich obrotach na gładką i gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy nieco cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy ciut soku cytrynowego. Lukier możemy zabarwić na dowolny kolor niewielką ilością barwnika spożywczego (wystarczy kropla lub góra dwie). Lukier używamy natychmiast po przygotowaniu - pędzelkiem rozprowadzamy go na ciasteczkach, pierniczkach lub powierzchni ciasta. Zostawiamy do zaschnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lukier z białkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Lukier z białkiem przepisy:

  • Ciasteczka migdaÅ‚owo-pomaraÅ„czowe
    W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
  • Ciasto cytrynowe z polentÄ… nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
  • AmerykaÅ„ce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
  • Placek imbirowy z lukrem
    Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.
  • Sztabki pomaraÅ„czowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2009-04-30 8:05:38
Droga ago, to wolny portal i ludzie piszą, co chcą... nawet jesli nie jest to miłe... Nie uzywaj farby do włosów (to był czyjś dowcip), tylko barwników spozywczych (albo soku z warzyw lub owoców) :-)
Moja ocena: brak oceny

aga, 2009-04-30 7:29:25
jak farba do wlosow ?????????? przeciez to sie je ?!!!!!!!!!???????!!!!!!!
Moja ocena: brak oceny

SaliMali, 2009-04-17 20:19:53
Ja tam barwie lukier farbą do włosów... kolory od wyboru do koloru, blond, kasztanowy, hebanowy itp PS. POLECAM !
Moja ocena: 5