Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy w misce. Ubijamy ręcznym mikserem na wysokich obrotach na gładką i gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy nieco cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy ciut soku cytrynowego. Lukier możemy zabarwić na dowolny kolor niewielką ilością barwnika spożywczego (wystarczy kropla lub góra dwie). Lukier używamy natychmiast po przygotowaniu - pędzelkiem rozprowadzamy go na ciasteczkach, pierniczkach lub powierzchni ciasta. Zostawiamy do zaschnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lukier z białkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
Ciasto cytrynowe z polentą nr 2 (bezglutenowe) Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
Amerykańce Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
Placek imbirowy z lukrem Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.
Sztabki pomarańczowe Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.
Natalia Korcelli, 2009-04-30 8:05:38
Droga ago, to wolny portal i ludzie piszą, co chcą... nawet jesli nie jest to miłe... Nie uzywaj farby do włosów (to był czyjś dowcip), tylko barwników spozywczych (albo soku z warzyw lub owoców) :-)
Moja ocena: brak oceny
aga, 2009-04-30 7:29:25
jak farba do wlosow ?????????? przeciez to sie je ?!!!!!!!!!???????!!!!!!!
Moja ocena: brak oceny
SaliMali, 2009-04-17 20:19:53
Ja tam barwie lukier farbą do włosów... kolory od wyboru do koloru, blond, kasztanowy, hebanowy itp
PS. POLECAM !
Moja ocena: 5