W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron soba w sosie sezamowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron soba w sosie sezamowym

Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g makaronu soba (japońskiego gryczanego w formie spaghetti)
  • płatek alg nori
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 cebulki dymki
  • łyżka pasty sezamowej (może być tahini)
  • 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego

Makaron soba w sosie sezamowym - Opis przyrządzania:

Nastawiamy spory garnek wody, a kiedy się zagotuje, wkręcamy makaron soba. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcemy danie podać na zimno, po ugotowaniu makaron odcedzamy i tak długo przelewamy zimną wodą, aż ostygnie.
Patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy będzie gorąca, wkładamy płatek nori i chwilę go prażymy z obu stron - można też opiec go przesuwając nad płomieniem gazu. Studzimy i kroimy w cienkie paski.
Teraz na patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor, mieszając, bo łatwo się przypala. Zsypujemy sezam z patelni i studzimy.
Dymki obieramy z przywiędłych liści, odcinamy ogonki, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce ukręcamy gładki sos z pasty sezamowej, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego.
Dodajemy makaron (czy to ciepły, czy zimny, zawsze dobrze osączony z wody), nori, sezam i dymkę. Starannie mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron soba w sosie sezamowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Makaron soba w sosie sezamowym przepisy:

  • Azjatycki makaron z sosem sezamowym
    Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami
    Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.
  • Ramen z kalafiorem i imbirem
    Lekko zeuropeizowana wersja popularnego japońskiego dania - w wersji wegetariańskiej, z podsmażanym kalafiorem.
  • Masło z nori i wasabi
    Masełko w stylu fusion. Bardzo ładnie wygląda, szczególnie na owocach morza, np. langustynkach czy przegrzebkach.


Podziel się linkiem:




Komentarze: