W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marchewka po marokańsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Marchewka po marokańsku

Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 marchewek średniej wielkości
  • masło
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 125 ml (pół szklanki) wywaru warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • cynamon mielony
  • pieprz cayenne

Marchewka po marokańsku - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy i starannie płuczemy. Kroimy w słupki o długości 5 cm. Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy marchewkę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy wywar warzywny. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 laski cynamonu, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i łyżeczkę pieprzu cayenne. Solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy marchewkę pod przykryciem przez 10 minut, aż będzie miękka. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marchewka po marokańsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marchewka po marokańsku przepisy:

  • Sos cynamonowy
    Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.
  • Konfitura z jabłek Babci Luli
    Staroświecka konfitura, specjalność mojej Babci Luli (Heleny Sokołowskiej). Jabłka mają dużo pektyn, więc kostki antonówek nie pływają w słodkim syropie, jak na przykład wiśnie, ale ścinają się w przepyszną galaretkę.
  • Marmolada "Rześki poranek"
    Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Chutney z marchewki i czosnku
    Świetny, ciemny chutney o konsystencji dżemu. Podajemy do wszelkich indyjskich curry, ale także do dojrzałych serów i wędlin. Zupełnie nieortodoksyjnie (ale w końcu nie da się zanegować kuchni fusion) podajemy do pasztetów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: