W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło grzybowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Masło grzybowe

Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g leśnych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżej szałwi
  • 250 g miękkiego masła

Masło grzybowe - Opis przyrządzania:

Grzyby przebieramy, przycinamy ogonki. Jeśli trzeba - myjemy szybko w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szałwię myjemy i obrywamy listki. 2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy grzyby, czosnek i szałwię. Solimy i - pardon - pieprzymy, smażymy przez chwilę, po czym patelnię przykrywamy i dusimy grzybki przez 5 minut. Patelnię odkrywamy i gotujemy grzyby, aż wyparuje cały płyn. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do malaksera lub blendera wkładamy resztę masła, dodajemy grzyby i miksujemy krótko, aż składniki się połączą. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Masło grzybowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Masło grzybowe przepisy:

  • Polenta z sosem grzybowym
    Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.
  • Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim
    Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Zraziki z indyka w sosie szałwiowym
    Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
  • Ragout z leśnych grzybów
    Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...




Podziel się linkiem:


Komentarze: