W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło z roquefortem

Sosy

Masło z roquefortem

Najlepszy - moim zdaniem - dodatek do krwistego kawałka wołowiny. Do przygotowania tego masła użyjmy prawdziwego francuskiego roqueforta, a efekt będzie murowany.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g sera roquefort
  • musztarda z Dijon
  • koniak

Masło z roquefortem - Opis przyrządzania:

Masło wkładamy do miski. Dodajemy pokruszony roquefort, łyżeczkę gładkiej musztardy z Dijon, łyżeczkę koniaku, szczyptę soli i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko ucieramy na gładką masę, ewentualnie doprawiamy do smaku (sól, pieprz lub... koniak). Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Masło z roquefortem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: