Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mazurek bakaliowo-bezowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, po jednej łyżce na raz, oraz 4 łyżki mąki kartoflanej. Bakalie grubo siekamy i przesypujemy resztą mąki kartoflanej. Delikatnie mieszamy z białkami. Wykładamy na suchy wafel i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy i studzimy. Uwaga - przy krojeniu lepi się trochę do noża.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mazurek bakaliowo-bezowy: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna