Doskonały, staroświecki mazurek z pianką i orzechami. Pieczemy go co najmniej dwa dni przed Wielkanocą, aby dobrze skruszał.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mazurek orzechowy piankowy - Opis przyrządzania:
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy w makutrze „na puch” z 250 g cukru pudru, dodając masło w małych porcjach, cały czas ucierając. Do utartej masy maślano-żółtkowej dodajemy mąkę i mielone orzechy. Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Palcami równomiernie rozkładamy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w czasie ubijania 80 g cukru pudru. Pianą pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni w niezbyt wielkich odstępach połówki obranych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Mazurek pieczemy 30 do 45 minut, aż piana będzie sucha i lekko przyrumieniona. Przechowujemy w szczelnym pudełku lub zawijamy w folię aluminiową.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mazurek orzechowy piankowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna