W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mimoza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Mimoza

Uwaga, kochani! Ten przepis ma numer 1000!!! (a jest to uroczysty śniadaniowy koktajl na wielkie okazje; dla tych, którzy mogą pijać przed południem).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 10 ml Cointreau
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 125 ml zimnego szampana
  • plaster pomarańczy

Mimoza - Opis przyrządzania:

Do kieliszka do szampana wlewamy Cointreau i sok pomarańczowy. Mieszamy, wlewamy szampan i jeszcze raz mieszamy. Dekorujemy plastrem pomarańczy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mimoza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mimoza przepisy:

  • Koktajl Ritz
    Równie luksusowy, co hotel.
  • Słoneczko
    Mocny, nie za słodki koktajl o pomarańczowym aromacie - Campari nie tylko "uwytrawnia" smak, ale dodaje też koloru.
  • Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato)
    Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...
  • Kamikadze
    Nazwa mówi sama za siebie...
  • Ropuszka
    Niezbyt mocny koktajl o mile cytrusowych nutach. Pochodzenie nazwy owiane jest (dla mnie przynajmniej) tajemnicą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: