W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Młode ziemniaki z kruszonką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Młode ziemniaki z kruszonką

Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 grube kromki ciabatty
  • ząbek czosnku
  • 6 listków świeżej szałwi
  • mała ostra suszona papryczka
  • 50 g świeżo startego pecorino
  • oliwa z oliwek

Młode ziemniaki z kruszonką - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wkładamy porwaną na kawałki ciabattę, obrany ząbek czosnku, szałwię, rozkruszoną papryczkę i pecorino. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji kruszonki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy plasterki ziemniaków i smażymy na dość sporym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy ziemniaki kruszonka i smazymy dalej przez kilka minut, mieszając, aż kruszonka przyrumieni sie i będzie chrupiąca. Solimy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Młode ziemniaki z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Młode ziemniaki z kruszonką przepisy:

  • Ziemniaki zapiekane z grzybami
    Pyszna jesienno-zimowa zapiekanka, doskonały dodatek do dziczyzny lub wołowiny. W wersji bardziej solidnej zamiast wywaru dolewamy kremową śmietankę.
  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Sabaudzkie ziemniaki
    Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.
  • Ziemniaki z gruyerem
    Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
  • Le gratin dauphinois czyli ziemniaki po delfinacku
    Słynna zapiekanka z wiejskiej kuchni Delfinatu. Długie pieczenie konieczne jest, by mleko i śmietana odparowały we właściwy sposób i stworzyły gęsty, kremowy sos.




Podziel się linkiem:


Komentarze: