W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożony jogurt melonowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mrożony jogurt melonowy

Mrożony jogurt melonowy

Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży i dojrzały melon
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • łyżka soku z cytryny (lub więcej)
  • 1 1/2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu

Mrożony jogurt melonowy - Opis przyrządzania:

Melon kroimy w kawałki, po czym pozbawiamy pestek i skórki.
Wkładamy kawałki melona do blendera lub malaksera, dodajemy cukier i sok z cytryny i miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy jogurt i raz jeszcze krótko miksujemy, po czym sprawdzamy pod kątem smaku - jeśli melon był bardzo słodki, a jogurt łagodny, może trzeba będzie dodać więcej soku z cytryny; lub też na odwrót - jeśli jogurt był z tych kwaskowatych, a melon wyhodowany poza śródziemnomorskim słońcem, może przyda się jeszcze nieco cukru?
Ukręconą i doprawioną masę wlewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc, żeby naprawdę dobrze się schłodziła.
Dobrze oziębioną masę melonowo-jogurtową ukręcamy w maszynce do lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta.
Ukręcone lody przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby zupełnie zamarzły - choć przyznaję, że takie niezupełnie zamrożone lody, prosto z maszyny, to jest coś nadzwyczaj dobrego!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożony jogurt melonowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Mrożony jogurt melonowy przepisy:

  • Przepyszne lody truskawkowe Przepyszne lody truskawkowe
    Jak dotąd w mojej karierze - najlepsze truskawkowe lody! A właściwie coś pośredniego między lodami a sorbetem... Tak naprawdę to mrożony truskawkowy jogurt, a przepis jest pana Davida Leibowitza, z książki The Perfect Scoop, ostatnio mojej lektury na rano, południe i wieczór.
  • Fantastyczne lody wiśniowe Fantastyczne lody wiśniowe
    Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!
  • Lody miodowe Lody miodowe
    Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.
  • Mrożony jogurt owocowy
    Najszybszy deser świata!
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!


Podziel się linkiem:




Komentarze: