W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożony tort imbirowy

Deser

Mrożony tort imbirowy

Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 600 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej
  • 100 ml syropu imbirowego (gotowego lub ze słoika z kandyzowanym imbirem)
  • łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml nalewki imbirowej
  • 50 g kandyzowanego imbiru
  • 6 bez średniej wielkości

Mrożony tort imbirowy - Opis przyrządzania:

Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę wlewamy do miski. Dolewamy syrop imbirowy, wsypujemy mielony imbir i cukier puder. Ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy nalewkę. Kiedy śmietanka jest już ubita, dodajemy do niej posiekany kandyzowany imbir. Bezy kruszymy na kawałki i mieszamy z imbirową śmietanką. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do zamrażalnika na noc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożony tort imbirowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: