Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus jogurtowy z bananami - Opis przyrzÄ…dzania:
Żelatynę tniemy nożyczkami na kawałki i zalewamy zimną wodą.
Do garnuszka wkładamy kilka łyżek jogurtu i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy cukier oraz namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy do reszty jogurtu. Mieszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z jogurtem. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mniej więcej 1/3 jogurtowego kremu i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Średnio dojrzałe banany obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wkładamy plasterki bananów i smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Osączamy z masła na kilku warstwach papieru kuchennego.
Do ładnych szklaneczek nakładamy krem bananowy i zwykły, przekładając plasterkami usmażonych bananów. Polewamy z wierzchu syropem klonowym - powinien ładnie przeciekać między warstwami kremu - i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mus jogurtowy z bananami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |