W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Namiotowa zupa Oli i moja

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Namiotowa zupa Oli i moja

Jedno z najlepszych dań, jakie jadłam w życiu - nieskomplikowane, sycące, zdrowe (chyba) i było do zrealizowania nawet w latach 80., kiedy to z Olą właśnie spędzałyśmy lato pod namiotem w Wojciechu.

Kraj pochodzenia: Polska-biwak pod Augustowem (Wojciech)

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kostka rosoÅ‚owa (dowolna)
  • 2 duże szczypty suszonej miÄ™ty
  • ugotowana kasza perÅ‚owa
  • 2 jogurty naturalne

Namiotowa zupa Oli i moja - Opis przyrzÄ…dzania:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach (1/2 litrze) wrzącej wody. Dodajemy 2 porządne szczypty suszonej mięty - z jakichś niewyjaśnionych przyczyn świeża mięta nie daje takiego efektu - i gotujemy chwilę. Dodajemy dowolną ilość ugotowanej kaszy perłowej - od 4 łyżek do menażki, zależy ile nam zostało z poprzedniego posiłku. Gotujemy parę minut, tyle, żeby kasza się podgrzała. Jogurty wlewamy do menażki. Dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy, po czym stopniowo dolewamy resztę zupy. Czasami jogurt się zetnie, a czasami nie - zależy to od wielu czynników, typu rodzaj jogurtu, temperatura powietrza, szybkość mieszania itp. Nie ma to jednak znaczenia. Solimy i pieprzymy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Namiotowa zupa Oli i moja: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: