W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Napój ananasowo-imbirowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Napój ananasowo-imbirowy

Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.

Kraj pochodzenia: Wybrzeże Kości Słoniowej

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • skórka z 2 świeżych ananasów
  • kawałek świeżego imbiru o długości 8 cm
  • 4 kawałki świeżej trawy cytrynowej
  • szklanka cukru (mniej więcej)
  • lód do podania
  • listki świeżej mięty

Napój ananasowo-imbirowy - Opis przyrządzania:

Skórkę z ananasa myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka i wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy skórki przez 1/2 godziny - ilość płynu powinna się zredukować.
Przelewamy płyn przez gęste sito, dobrze odciskając skórki (po odciśnięciu wyrzucamy).
Imbir myjemy i kroimy w kawałki.
Z trawy cytrynowej zdejmujemy twarde warstwy, środek kroimy w kawałki.
Wkładamy imbir i trawę cytrynową do malaksera lub blendera, dolewamy z 1/2 szklanki ananasowej wody i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Przekładamy masę do miski i zalewamy 4 szklankami wody. Odstawiamy na 1/2 godziny.
Po tym czasie przelewamy płyn przez sitko wyłożone ściereczką, starannie odciskając.
Mieszamy razem wodę ananasową i wodę imbirowo-cytrynową. Odlewamy szklankę mieszanki i wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zimnym syropem słodzimy napój do smaku.
Przelewamy napój do dzbanka i wstawiamy do lodówki, żeby go dobrze oziębić (na WKS chyba jest dość gorąco...).
Podajemy z lodem i listkami świeżej mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Napój ananasowo-imbirowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Napój ananasowo-imbirowy przepisy:

  • Gorąca biała czekolada z imbirem Gorąca biała czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Gorący Biskup
    W Wielkiej Brytanii mianem "Biskupa" (Bishop) określa się grzane porto. Hm, ciekawe dlaczego?
  • Poncz jabłeczny z pomarańczami
    Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!
  • Zielony sok
    Bomba z witaminą C. W czasach straszliwych, szalejących gryp o trudnych do zapamiętania skrótach, powinniśmy jak najczęściej wlewać w siebie takie soki - świeżo zrobione, zdrowe i pyszne.
  • Limoncello
    Słynny cytrynowy likier w klasycznym wydaniu (po wersję kremową sięgnijcie tu: *!*2571*!*). Digestif i deser w jednym, kwintesencja włoskiego Południa, finał każdego kalabryjskiego posiłku. Na Północy Włoch, w małym miasteczku Limone nad jeziorem Garda (w którym cytryną ozdobione jest dosłownie wszystko), limoncello (częściej pod nazwą limoncino) wchodzi w skład drinków (na przykład: *!*5974*!*) i najróżniejszych deserów (patrz: *!*2636*!*).


Podziel się linkiem:




Komentarze: