Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Niemiecka sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Gotujemy w skórce, z dodatkiem łyżki soli, do miękkości - w zależności od odmiany może to trwać nawet do 40 minut, trzeba sprawdzać; ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ugotowane ziemniaki lekko studzimy i obieramy ze skórki, póki jeszcze ciepłe. Kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i też kroimy w kostkę. Na ciężkiej patelni smażymy boczek na skwarki, ale nie bardzo przyrumienione. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy boczek z cebulą do ziemniaków. Rosół podgrzewamy, dodając 8 łyżek oleju słonecznikowego i 6 łyżek białego octu winnego. Gorącym sosem polewamy ziemniaki i starannie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy rzodkiewki i szczypiorek do sałatki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy. Mieszamy delikatnie!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Niemiecka sałatka z ziemniaków: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna