W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orientalne szaszłyki z łososia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Orientalne szaszłyki z łososia

Pyszne i zupełnie niekłopotliwe danie, które możemy spokojnie podać gościom (tym lubiącym ryby). Podajemy na sałatce z makaronu sojowego lub z ryżem jaśminowym i sambalem z marchewki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) grubych filetów z łososia bez skóry
  • czerwona ostra papryczka chili
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • olej

Orientalne szaszłyki z łososia - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Łososia myjemy, osuszamy i przy pomocy pęsetki usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy w grubą kostkę. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do rondelka wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy papryczkę i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Gorącą marynatą polewamy łososia i mieszamy. Kiedy łosoś wystygnie, nawlekamy go na 4 patyczki do szaszłyków - wygodniej jest nawlec na 2 równoległe, bo wtedy ryba nie będzie sie kręcić wokół swojej osi przy przewracaniu. Metalową kratkę smarujemy lekko olejem, kładziemy szaszłyki i stawiamy kratkę na blasze pod opiekaczem. Grillujemy rybę po około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumieni. Łosoś może być w środku lekko niedopieczony, to mu nawet dobrze robi. Przekładamy na ogrzane talerze (możemy je podgrzać w piecyku, na dolnej półce, kiedy łosoś będzie się grillował na samej górze) i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Orientalne szaszłyki z łososia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: