Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
Kraj pochodzenia: Francja-Owernia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy) - Opis przyrządzania:
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
SzynkÄ™ kroimy w cienkie paseczki.
Soczewicę wsypujemy do garnka, wlewamy dużo zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, soczewicę odcedzamy na sitku.
Do tego samego garnka wkładamy łyżkę smalcu z kaczki (w Owernii ten tłuszcz jest wysoko ceniony, ale jeśli nie mamy go akurat pod ręką, dajemy zwykły smalec). Kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulę i szynkę i smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Teraz wrzucamy odcedzoną soczewicę, listek i tymianek, mieszamy i dolewamy tyle gorącej wody, żeby sięgała ze 3 cm nad soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal całą wodę.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos: mieszamy ocet z musztardą, po czym dolewamy po trochu, cały czas mieszając, olej z orzechów. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku.
Ugotowaną soczewicę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek i tymianek. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym wlewamy sos i mieszamy. Teraz odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Boczek kroimy w zgrabnÄ… kosteczkÄ™.
Tuż przed podaniem stawiamy teflonową patelnię na ogniu. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy kostki boczku i smażymy, odlewając tłuszcz, aż powstaną chrupiące, złote skwareczki.
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sałatkę mieszamy z natkę, posypujemy skwarkami i natychmiast podajemy.
Tradycyjnie na porcji sałatki kładzie się jeszcze jajko w koszulce - wówczas rozlewające się żółtko tworzy dodatkowy element sosu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |