W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Parmezanowy flan

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Parmezanowy flan

Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g parmezanu w kawałku
  • masło do smarowania foremek
  • 5 jajek
  • łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
  • szklanka kremowej śmietanki
  • sos stemperata (patrz przepis) lub sauce vierge nr. 1 do podania

Parmezanowy flan - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Masłem smarujemy 4 jednoporcjowe żaroodporne foremki. Z parmezanu ścinamy nożykiem do obierania warzyw kilkanaście cienkich płatków - posłużą nam na koniec do ozdoby. Resztę parmezanu ścieramy na drobnej tarce. Do miski wbijamy 4 całe jajka i jedno żółtko. Mączkę kukurydzianą rozrabiamy w łyżce śmietanki i dodajemy do jajek. Mieszamy, po czym dolewamy resztę śmietanki i ukręcamy na gładką masę. Dodajemy parmezan i sporo świeżo zmielonego pieprzu, lekko solimy (bo parmezan jest słony sam w sobie). Krem rozlewamy do przygotowanych miseczek, po czym ustawiamy je w głębokim naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy miseczek. Wstawiamy wszystko do piekarnika - łatwiej zresztą jest najpierw wstawić naczynie z miseczkami, a potem dopiero nalać wrzątek. Pieczemy flany przez 25 minut, aż się zetną. Wyjmujemy z piekarnika i z wody, odstawiamy na 10 minut. Każdy flan objeżdżamy dokoła nożem, żeby oddzielić go od ścianek miseczki i odwracamy na talerze. Oblewamy dokoła sosem stemperata lub sauce vierge nr. 2 i dekorujemy płatkami parmezanu. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Parmezanowy flan: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Parmezanowy flan przepisy:

  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Sauce vierge nr 1
    Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.
  • Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym
    Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.
  • Sauce vierge nr 2
    A to drugi sos dziewiczy - tym razem do szparagów i innych gotowanych warzyw.




Podziel się linkiem:


Komentarze: