W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami

Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...

Kraj pochodzenia: Irlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 100 g obranych ugotowanych krewetek
  • 100 g wędzonego pstrąga bez skóry i ości
  • 225 g miękkiego masła
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • słodka papryka
  • świeżo zmielony pieprz
  • ciut soku z cytryny
  • plasterki cytryny i listki natki lub koperku do dekoracji

Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Do malaksera wkładamy czosnek, krewetki, pstrąga, 175 g masła i śmietanę. Miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i sok z cytryny do smaku, solimy, również do smaku. Miksujemy jeszcze raz.
Przekładamy pastę do 4 ładnych jednoporcjowych miseczek, wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe masło topimy na małym ogniu, ale nie rumienimy. Kiedy będzie płynne, polewamy nim powierzchnię pasty rybnej.
Wstawiamy miseczki do lodówki na tak długo, by masło stwardniało.
Przed podaniem ozdabiamy plasterkami cytryny i listkami natki.
Podajemy z razowym chlebem lub grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami przepisy:

  • Pasztet z wędzonego pstrąga
    Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.
  • Pstrąg łososiowy z różowym pieprzem
    Bardzo wygodne "gościowe" danie - przygotowujemy wszystko wcześniej, a gdy goście kończą drinki, wstawiamy rybkę do piekarnika. Podajemy z ciepłą sałatką ziemniaczaną i sałatą.
  • Karczochy z wędzonym łososiem
    Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
  • Pstrągi w sosie migdałowym
    Pstrągi z migdałami to znana i bardzo ceniona kombinacja. W tym przypadku migdały podgrzewamy w maśle o dźwięcznej nazwie noisette - czyli takim, które przez podgrzewanie osiągnęło kolor i zapach orzechów laskowych.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: