W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem

Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg (750 g) dojrzałych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 400 g makaronu penne
  • 150 g koziego camemberta
  • łyżka kaparów
  • tarty parmezan do podania

Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy. Przekładamy pomidory i czosnek do żaroodpornego naczynia. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy, solimy i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (czyli 45 minut) - pomidory powinny sie rozpaść. W czasie, gdy pomidory się pieką, nastawiamy duży garnek osolonej wody. Odpowiednio przed końcem pieczenia wrzucamy do wrzącej wody makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kozi ser kroimy w kostkę. Pomidory wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy skórkę, starając się jak najmniej poparzyć. Rozgniatamy pomidory z czosnkiem, dodajemy kapary i mieszamy. Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, wsypujemy kostki sera i wlewamy sos pomidorowy. Przykrywamy miskę na chwilę, żeby ser zmiękł, mieszamy i podajemy z tartym pamezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem przepisy:

  • Błyskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).
  • Penne z pomidorami i Taleggio
    Wspaniała letnia pasta, w której główną rolę odgrywają pomidory - muszą zatem być naprawdę pierwszej jakości i nie ma co oszukiwać się szklarniowymi...
  • Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym
    Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!
  • Sardyńskie penne Sardyńskie penne
    Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.
  • Penne z sosem szpinakowo-serowym
    Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.




Podziel się linkiem:


Komentarze: