W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Perliczka z sosem szafranowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Perliczka z sosem szafranowym

Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • perliczka
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka selera naciowego
  • listek laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 100 ml białego wina (najlepiej z francuskiej Jury...)
  • 100 ml wywaru z kurczaka
  • opakowanie szafranu
  • szklanka (ćwierć litra) kremowej śmietanki

Perliczka z sosem szafranowym - Opis przyrządzania:

Perliczkę myjemy, osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Czosnek (bez obierania) rozgniatamy, najlepiej ostrzem szerokiego i ciężkiego noża.
Seler myjemy, osuszamy i siekamy.
Do środka perliczki wkładamy czosnek, seler, listek laurowy i tymianek.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Na gorące wkładamy perliczkę i osmażamy ją ze wszystkich stron na rumiano, jakieś 15-20 minut. Ogień powinien być średni, żeby masło się nie paliło.
Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy perliczkę jeszcze pół godziny - powinna dusić się we własnym sosie, ale jeśli zaczyna się przypiekać, wlewamy ciut wody.
Wyjmujemy mięso i kroimy je na porcje.
Na patelnię wlewamy wino, a kiedy się zagotuje, dodajemy wywar i szafran. Zagotowujemy i gotujemy, aż zredukuje się o połowę.
Do zredukowanego sosu dolewamy śmietankę i znów zagotowujemy. Wkładamy kawałki perliczki i dusimy jeszcze przez 15 minut, pod przykryciem. Mięso powinno być miękkie i po nakłuciu wydzielać przezroczysty sok (a nie różowy).
Przekładamy mięso na ogrzany półmisek, zaś sos doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy mięso i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Perliczka z sosem szafranowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Perliczka z sosem szafranowym przepisy:

  • Perliczka pieczona z jabłkami
    Perliczka ma doskonałe mięso - chudsze, niż kurczak, ciemniejsze, o lekkim, interesującym posmaku dziczyzny (choć w naszych czasach perliczki się hoduje). Najsmaczniejsze są właśnie jesienią, szczególnie z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przepisie perliczkę pieczemy z ćwiartkami jabłek, ale gruszki, śliwki i owoce pigwy też doskonale się sprawdzają.
  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Schab duszony w mleku
    Bardzo smaczne i delikatne danie mięsne, subtelnie przyprawione ziołami.
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).


Podziel się linkiem:




Komentarze: